Het wordt kouder en donkerder. Koning Winter is in aantocht. De herfst is gelukkig een prima periode om nog nieuwe planten, struiken en bomen in de tuin te zetten, want de grond is warm en vochtig. Het najaar is zelfs dé tijd om voorjaarsbollen te planten, in de tuin en in potten. Dat kan allemaal zolang het overdag niet vriest en de grond nog niet bevroren is.
We hebben het al vaker op deze site van ons tuincentrum in Odiliapeel geschreven: ook tuinieren is vooruitzien. Wil je vanaf november dus niet maandenlang tegen een kale, bruine of zwarte vlakte aankijken, maar juist plezier beleven aan mooie groene planten en struiken en aan kleurige basten, bessen en bloemen? Waar bovendien ook weer tuinvogels op afkomen!? Ga dan nu aan de slag!
Een mooie tuin in elk seizoen
Een aantrekkelijke tuin is opgebouwd uit lagen, van hoog naar laag en vice versa. Met verschillende bloem- en bladvormen en -kleuren en een groen ‘geraamte’ in de vorm van struiken, hagen en (kleine) bomen. In elk seizoen. Dat zorgt voor variatie en diepte en doet een tuin groter lijken. Ook nuttige insecten, vogels en andere kleine dieren, zoals egels, houden van zo’n gevarieerde omgeving.
Wintergroene bodembedekkers
Er zijn heel veel sterke, wintergroene planten met mooi of opvallend blad. Zelfs onder een boom of grote struik vormen ze een buitentapijt waar je weinig werk aan hebt, dat bovendien onkruid tegenhoudt. Kijk in ons tuincentrum in Odiliapeel eens naar de volgende laagblijvers:
- Schaduwkruid (Pachysandra) is ijzersterk, heeft leerachtig, glanzend groen of bont blad en bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemetjes. Zoals de naam al aangeeft doet hij het goed in (half)schaduw.
- Maagdenpalm (Vinca) vormt een wintergroen tapijt en bloeit in het voorjaar met witte of violette bloemen. De grote maagdenpalm (Vinca major) wordt iets hoger en krijgt iets grotere bladeren en bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). De maagdenpalm doet het ook in de schaduw, maar bloeit dan iets minder uitbundig.
- Mansoor (Asarum) heeft glanzend, donkergroen niervormig blad en gedijt in (half)schaduw.
- Dovenetel (Lamium) is er in verschillende soorten, met bont, licht of donkergroen blad en roze, witte of paarse bloemen die bijen aantrekken. Dovenetel doet het goed in de halfschaduw en kan woekeren, maar je trekt de plant heel makkelijk uit de grond, met wortel en al.
- Klimop is vooral bekend als klimplant, maar je kunt deze ook over de grond laten kruipen. De plant is zo sterk dat je hem een woekeraar kunt noemen, dus snoei hem af en toe terug uit een struik, tegen de bast van een boom of van het tuinpad of terras, voordat hij de boel overneemt. De afgeknipte ranken kun je vervolgens in een boeket verwerken, voor binnen of op de tuintafel. Er is trouwens ook een struikvormige – eveneens wintergroene – klimop.
Wintergroene struiken met geurige bloemen
Ja zeker, die bestaan ook. Drie aanraders:
- De sneeuwbal Viburnum tinus kan zo’n 3 meter hoog worden, houdt van een zonnige standplaats en draagt van november tot mei wit-roze bloemknoppen die zich ontvouwen tot witte, lichtgeurende bloemschermen die daarna in staalblauwe bessen kunnen veranderen.
- Van de mahoniestruik (Mahonia) bestaan verschillende soorten, maar de flinke struik valt op door de stekelige, glanzende groene bladeren die in de winter purperrood of brons kunnen kleuren en de felgele, geurende bloemaren die al in november kunnen verschijnen. De blauwe bessen zijn een lekkernij voor vogels. Mahonia houdt van een plek in de (half)schaduw.
- De vleesbes (Sarcococca) heeft wat weg van een buxus, maar dan met groter, glanzend donkergroen blad. Hij kan tot zo’n 1,5 meter hoog worden en bloeit in de winter met zoete witte bloempjes. De struik wordt daarom ook wel ‘zoete buxus’ genoemd. Na de bloei draagt hij paarszwarte of rode bessen. De struik staat graag op een zonnige, beschutte plek.
Houd deze site in de gaten voor meer tips over winterbloeiers, bomen met opvallende basten en struiken met kleurige stelen of bloemen op ‘het kale hout’ die de donkere maanden aanzienlijk opfleuren.