Het dagelijks leven is tegenwoordig steeds duurder en het gaat niet goed met de natuur en de biodiversiteit. Maak van de nood een deugd en laat je inspireren door de Nationale Klimaatweek en onze duurzame tuintips. Je bespaart er geld mee en voorkomt onder andere natte voeten, hittestress en noodlijdende planten. Bovendien biedt je bezige bijtjes en andere nuttige insecten en kleine dieren een handje. Lees meer over de Nationale Klimaatweek van 31 oktober tot en met 6 november.
Landelijke campagne
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert van 31 oktober tot en met 6 november de Nationale Klimaatweek. Deze week draait het om meer burgers, bedrijven en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Dit is namelijk hét moment om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen. Dat is goed voor ons allemaal en voor onze portemonnee.
9 tips voor een duurzame, klimaatbestendige tuin
Een duurzame, klimaatbestendige tuin is helemaal niet ingewikkeld en alle beetjes helpen. Ons tuincentrum in Odiliapeel geeft je graag 9 eenvoudige, slimme tips waarmee je jezelf, je portemonnee en de natuur blij maakt!
-
Ga wijs om met water
Water in de tuin, of het nu een vijver, een teil met drijvende waterplanten of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren en insecten aan. Vang overtollig regenwater op met een regenton (dan heb je meteen gratis water voor je planten voorradig) of een groen dak. 'Tegel eruit, plant erin' helpt ook. Een geheel betegelde tuin staat doorgaans garant voor wateroverlast en hittestress. Start nu met het vergroenen van jouw tuin en ga wijs om met water.
-
Stop met het winterklaar maken van de tuin
Dat is echt uit de tijd. Je bespaart jezelf veel werk en je verbetert er de biodiversiteit en de grond mee. Laat afgestorven planten, verdorde siergrassen en afgevallen bladeren gewoon met rust, hier nestelen diertjes zich in en het dient als voedsel voor veel tuindieren als vogels. Bladeren verwijder je alleen van je gazon en uit de vijver (en dakgoten!), maar laat ze verder gewoon liggen tussen de planten en op de aarde. Ze werken als 'mulchlaag', beschermen tegen vorst en bieden beschutting aan kleine dieren en insecten. Wanneer bladeren vergaan verrijken ze (met hulp van wormen en andere kleine organismen) de voedingswaarde en structuur van je grond.
-
Plantaardig in plaats van 'harde' materialen
Kies voor hagen in plaats van een houten schutting of muur om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van bijvoorbeeld wilgentenen en laat die begroeien met klimplanten. Of hang er verticale tuintjes of allemaal potten en hangzakken vol planten of kruiden aan. Dit biedt veel voordelen. Je gaat hittestress tegen, maakt het mogelijk dat kleine dieren, zoals egels, van tuin naar tuin kunnen struinen op zoek naar voedsel en hagen bieden ook voeding en/of beschutting aan tuinvogels. Bovendien nemen hagen (in tegenstelling tot stenen of houten schuttingen) water op. Net zoals verticale tuintjes en hangpotten en -zakken. Kies daarom ook voor gras of voor 'halfverharding', zoals grind, split, kiezels, of waterdoorlatende tegels voor paden en terras. Ook daarmee voorkom je wateroverlast én oververhitting. Vraag naar de mogelijkheden in ons tuincentrum.
-
Composteren kan iedereen leren
Maak een composthoop of begin een wormencompostbak. Die laatste kun je zelfs op een balkon plaatsen. Zo kun je je keuken- en tuinafval recyclen, hoeft dat niet door de gemeente te worden afgevoerd en heb je gratis en voor niets goede compost voor je tuinplanten.
-
Sterke planten, struiken en bomen voor elk seizoen
Zorg voor een sterke, gevarieerde (inheemse) beplanting, met voorjaarsbollen (nu is dé tijd om die te planten!), vaste planten, bodembedekkers, één- en tweejarige bloemen, (wintergroene en/of bessen-) struiken en (fruit)bomen. Zo bloeit er het hele jaar door iets in de tuin, waardoor je zo lang mogelijk plezier van je eigen buitenruimte hebt. Bovendien hebben nuttige insecten, zoals bijen en vlinders en kleine dieren, zoals vogels en egels er baat bij. Bomen en struiken zorgen voor verkoeling en nemen relatief veel water op. Je plukt er soms letterlijk de vruchten van; vers, gezond en praktisch!
-
De juiste plant op de juiste plek
Dan weer hoosbuien, dan weer aanhoudende hitte en dan weer extreme droogte. Vanwege de klimaatverandering is het raadzaam te kijken waar je de grond kunt verbeteren, of je een boom kunt planten voor extra verkoeling en schaduw en of jouw planten wel op de goede plek staan. Let er bij een nieuwe aankoop in ons tuincentrum in ieder geval altijd op of de plant of struik van natte of juist van droge grond en van zon of schaduw houdt. Dat scheelt een hoop 'miskopen' en misplanten. Op onze site geven we hier regelmatig tips over, maar je kunt je ook laten informeren door het personeel van ons tuincentrum in Odiliapeel. Planten die goed tegen droogte en hitte kunnen zijn onder andere mediterrane kruiden, zoals lavendel, tijm en rozemarijn of vetplanten en grijsbladige planten. Planten die wel tegen wat nattigheid kunnen zijn onder andere hortensia's, varens en hosta's. Kies slim!
-
Ga voor een groen dak
Leg een groen dak aan op de uitbouw, schuur of garage, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes, zoals Sedum, of met een mix van wilde kruiden. Eventueel aangevuld met zonnepanelen, die zelfs beter presteren op een groen dak. Er zijn nog veel meer voordelen:
- een groen dak werkt isolerend en geluiddempend.
- een groen dak vangt fijnstof en regenwater op.
- een groen dak is aantrekkelijk voor insecten en dus ook weer voor vogels.
-
Energiezuinig
Of het nu gaat om tuinverlichting of kerstverlichting (waarover binnenkort meer), led-lampen zijn zó veel zuiniger dan de ouderwetse 'gloeilampen'. Led-lampen kun je gerust wat uurtjes laten branden, maar het is wel slim ze midden in de nacht of op klaarlichte dag uit te zetten. En kies een lantaarn of windlicht met kaars als je alleen wat sfeerlicht wilt. Wil je nog buiten zitten en het is koud? Gebruik of koop geen terrasverwarmer, maar bouw een buitenhaard of koop een vuurkorf of vuurschaal. Neem een lekker zacht, dik plaid mee naar buiten om jezelf warm te houden. Gebruik liever handmatig tuingereedschap dan elektrisch gereedschap, dus een hark in plaats van een (lawaaierige) bladblazer of gewoon een 'ouderwetse' grasmaaier in plaats van een robotmaaier. Scheelt je meteen een abonnement op de sportschool. Denk bijvoorbeeld ook aan een vijverpomp of fonteinpomp die werkt op zonne-energie.
-
Creatief met recyclen
Composteren is natuurlijk de ultieme vorm van recyclen, maar je kunt ook allerlei nieuwe toepassingen bedenken voor bijvoorbeeld:
- oude terrastegels (maak er een stapelmuurtje van),
- riet- en bamboestengels of andere holle stengels (perfect voor het bouwen van je eigen insectenhotel),
- snoeiafval (goed voor een egelhuisje of takkenril),
- lege petflessen (te gebruiken als automatisch watergeefsysteem én wespenvanger),
- oude lakens (perfect om snoeiafval mee op te vangen en in te zetten als vorm van vorstbescherming)....
Ga (klimaat)bewust aan de slag in de tuin en doe mee met de Nationale Klimaatweek. Maak ook mensen in je omgeving bewuster van hoe zij geld en energie kunnen besparen. Zo dragen we allemaal bij aan een groener Nederland. Meer informatie? Kom langs in ons tuincentrum in Odiliapeel.